Hoe houd je de premie betaalbaar
De premies voor een AOV hebben de neiging door de tijd te stijgen. De belangrijkste reden is dat het risico om arbeidsongeschikt te raken ook stijgt naarmate mensen ouder worden. Verder zijn veel verzekeringen geïndexeerd waardoor de hoogte van het verzekerd bedrag ieder jaar een beetje groeit. Dit is op zich verstandig omdat de euro op het moment van afsluiten van een AOV bijna altijd minder waard zal zijn dan op het moment dat er recht op een uitkering ontstaat. Zeker in de gevallen dat een verzekering niet actief wordt beheerd is dit een manier om problemen te voorkomen.
Het niet actief beheren van een AOV is echter onverstandig. Omdat verzekeraars zich realiseren dat de premie voor een AOV voor veel mensen een hele uitgave is, werken ze met aanvangskortingen om mensen te laten wennen.
Aanvangs- of instapkortingen zijn vaak 30% in het eerste jaar, 20% in het tweede en 10% in het derde jaar. Daarna betaal je het volle pond. Het kan ook anders.
Ondanks het feit dat adviseurs sinds januari 2013 geen deel van de premie meer krijgen (17 tot 20%), worden veel AOV’s niet onderhouden. Onze verwachting is dat dit systeem van aanvangskortingen daardoor nog wel een tijdje in stand blijft. Met actief beheer kun je daarvan profiteren. Soms is het zelfs niet eens nodig om een verzekering over te sluiten. Door bij de bestaande verzekeraar aan te geven dat je overweegt de verzekering over te sluiten naar een ander partij, biedt de bestaande verzekeraar soms opnieuw een korting aan.
Een ander reden om een AOV actief te beheren is dat je situatie door de tijd behoorlijk kan veranderen. Heb je inmiddels een financiële buffer gevormd, is je gezinssituatie veranderd of ben je bijvoorbeeld meer gaan leidinggeven dan kan dat allemaal effect hebben op je AOV, de dekking en de bijbehorende premie. We nemen het beheer van je AOV graag voor onze rekening.